Draagzak

Een draagzak of toch een andere drager?

Geef de zoekterm draagzak op in Google en je valt bijna van je stoel. Als je alle informatie over de verschillende soorten en maken draagzakken tot je wil nemen is je baby de draagzak waarschijnlijk al ontgroeid voordat jij klaar bent. Dat is natuurlijk zeker niet de bedoeling. Je moet heerlijk kunnen genieten van het dragen van je baby en dus proberen we je een beetje op weg te helpen, zodat jij voor jezelf de juiste keus kunt maken.

Zoek je op het internet naar een goede en betaalbare draagdoek, dan kom je al snel allerlei soorten, merken en maten draagdoeken en draagzakken tegen. Wat is voor jou de beste draagdoek en welke kies je dan en dan vooral waarom? Hoe lang je zoekt des te meer je in verwarring raakt. Daarom hebben we de feiten helder op een rij gezet, zodat jij makkelijk kunt beslissen.

Ergonomisch of niet?

Marloes de Graaf is voorzitter van de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Die vereniging heeft tot doel om ergonomisch verantwoorde babydragers bekender te maken en het gebruik ervan te stimuleren. De Graaf: ‘Bij een ergonomische babydrager zit het kind met zijn gezicht toe naar degene die hem draagt, met een bolle rug en opgetrokken beentjes. De heupen en benen vormen de letter ‘M’. Kijk maar hoe een baby automatisch bij je ligt als je hem op je borst legt. Een zacht rugpand heeft de voorkeur, omdat de rug van het kind dan zijn natuurlijke bolle houding kan aannemen.’ Het is overigens niet bewezen dat een zacht rugpand ergonomisch beter is voor het kind.

Draagzak

Een draagzak is een voorgevormde babydrager. Je hoeft hem niet te knopen, zoals een doek. Bij draagzakken is de maatvoering een aandachtspunt.
Sommige draagzakken kun je voor een pasgeboren baby gebruiken; andere zijn voor grotere baby’s maar kun je met een uitneembare ‘insert’ (zitverkleiner) geschikt maken voor een kleintje. Er zijn ook draagzakken die uitsluitend voor oudere baby’s geschikt zijn.
‘Koop een draagzak nooit op de groei. Als een kind te klein is en wegzakt in een te grote draagzak is dat levensgevaarlijk’, waarschuwt De Graaf. ‘Daar zijn in het verleden al eens baby’s door overleden, door verstikking.

Draagzak Boba 4G
Draagzak Boba 4G